Choď na obsah Choď na menu
 


30. 7. 2023

Odchov kriticky ohrozenej korytnačky lúčovej

 Korytnačky lúčové sú vzhľadom na ich malý počet, vysokú cenu a nároky na chov veľmi zriedkavo chovaným druhom. Zaraďujú sa medzi najkrajšie suchozemské korytnačky sveta s typickou vysoko nesenou chôdzou.

Korytnačka lúčová je endemit Madagaskaru. Vo voľnej prírode sa vyskytuje len asi 5 000 jedincov. Dorastá do 30 až 40 centimetrov pri váhe 15 až 20 kíl. Svoj slovenský názov dostala podľa typických žltých slnečných lúčov na čiernom podklade vychádzajúcich zo stredu každého štítka na vrchnej časti panciera. Čerstvo vyliahnuté mláďatá sú veľmi farebne variabilné a krásne. Aj v jednej znáške sa môžu nachádzať veľmi rozdielne mláďatá. Pohlavnú dospelosť dosahujú vo voľnej prírode pomerne neskoro, niektorí autori udávajú, že až vo veku 20 rokov. Korytnačky lúčové sú veľmi atraktívny, inteligentný a kontaktný druh. 

Všetky madagaskarské druhy korytnačiek sú zaradené v rámci medzinárodného dohovoru o obchode s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín v prílohe CITES I a červený zoznam ohrozených druhov (IUCN) radí korytnačky lúčové do kategórie kriticky ohrozené s dôvetkom, že v súčasnosti má populácia všetkých madagaskarských druhov korytnačiek v prírode klesajúci charakter.

Foto a text: RK