Choď na obsah Choď na menu
 


12. 7. 2024

Svet Fauny

V dňoch 22. a 23. júna 2024 sa uskutočnil edukačný workshop pod názvom Svet fauny, ktorý bol nasledovateľom výstavy Svet fauny, ktorej prvý ročník sa uskutočnil v roku 2019 v priestoroch Botanickej záhrady SPU v Nitre.
Hlavným organizátorom tejto udalosti bolo občianske združenie Wild Nature, o.z. v spolupráci s Fakultou agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Koordinátorou workshopu bola podpredsedkyňa občianskeho združenia Soňa Kirchnerová, ktorá dohliadala na celý priebeh akcie. Tento projekt bol realizovaný s finančnou podporou Nitrianskeho samosprávneho kraja.
Cieľom workshopu Svet fauny bolo zvýšenie biologickej gramotnosti, zvýšenie povedomia o význame ochrany prírody a biodiverzity jednotlivých zložiek ekosystému, ako aj poukázanie na rôzne možnosti prispenia jednotlivca na ochrane chránených zvierat na Slovensku.
Dvojdňový program bol vyplnený zaujímavými prednáškami o motýľoch, pavúkoch, dravcoch, hadoch, jašteroch a korytnačkách.
Predseda občianskeho združenia Wild Nature a odborný zamestnanec FAPZ SPU v Nitre Róbert Kirchner poskytol informácie zo života korytnačiek, počas interaktívnych prednášok poukázal na dôležitosť ochrany slovenských druhov chránených zvierat, predstavil zástupcov slovenskej herpetofauny a poukázal na „mýty a fakty“ o hadoch, ich uhryznutí a jednotlivých rizikách z toho plynúcich. Okrem toho predstavil aj zástupcov najväčších korytnačiek sveta – univerzitného maskota Vinca – korytnačku ostrohatú (Centrochelys sulcata) a Ota – korytnačku obrovskú (Aldabrachelys gigantea).
Mladý lepidopterológ Jozef Adamek návštevníkom zblízka predstavil druhy, ktoré sám chová a počas interaktívnej prednášky poukázal aj na dôležitosť motýľov v ekosystémoch po celom svete a priblížil význam a spôsob ich ochrany.
Chovateľ pavúkov Jerguš Jankech predstavil zástupcov svojho chovu pavúkov a počas celého víkendu návštevníkom vysvetľoval ako ich treba chovať, ako k nim pristupovať, okrem iného ukázal zástupcu jedného z najväčších pavúkov sveta Theraphosa stirmi a poskytoval informácie v rámci potravinového reťazca.
Bližší pohľad na taxonómiu šupinatých plazov priniesla počas interaktívnej prednášky herpetologička Veronika Komárňanská a v spolupráci s bývalým vedúcim pracovníkom Vivária a aktuálne dobrovoľníkom občianskeho združenia Mojmírom Odstrčilom a mladým chovateľom hadov Patrikom Šebom predstavili aj veľhadovité hady.
Svet dravcov predstavili Sokoliari Sv. Svorada zo Sokoliarne SPU.
Workshop Svet fauny materiálne podporili: Super Zoo, Klub chovateľov korytnačiek, RekSys-Reklamné systémy a kapela Generations.
Workshop bol obohatený o sprievodné detské aktivity a ukážky vybraných druhov zvierat.
Úspešný priebeh celej akcie zabezpečili dobrovoľníci z občianskeho združenia Wild Nature, ako aj študenti z FAPZ SPU, ktorým ďakujeme za aktívnu účasť a už teraz sa tešíme na ďalšie pokračovanie úspešnej akcie Svet fauny, ktoré sme pre Vás všetkých naplánovali na prvý septembrový víkend (7. - 8. 9. 2024).
Všetkým partnerom akcie ďakujeme.